bakery-eepaz

Με γενικό στόχο την προστασία του αρτοζαχαροπλαστείου ως επιχείρησης με πολιτισμική διάσταση και ειδική κοινωνική βαρύτητα, τα μέλη της Ε.ΕΠ.Α.Ζ. θέτουν τα εξής θέματα ως προτεραιότητες στην ατζέντα της νεοσύστατης Ένωσης:

Α. ΘΕΜΑΤΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

1. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων προς ενοικίαση σε επιχειρήσεις του κλάδου πρέπει να υποχρεούνται να έχουν εξασφαλίσει πιστοποιητικό καταλληλόλητας του ακινήτου τους για τη συγκεκριμένη χρήση. Το ακίνητο πρέπει να διαθέτει προδιαγραφές ρεύματος, νερού, τηλεπικοινωνιών, κατάλληλες για τη χρήση του. Η ενοικιάστρια επιχείρηση δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με πολεοδομία ή άλλη υπηρεσία.

2. Α) Για την αδειοδότηση μιας επιχείρησης δεν πρέπει να απαιτούνται έγγραφα από υπηρεσίες και η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρώνεται εντός μίας (1) εβδομάδας.
Β) Σε περίπτωση διατηρητέου κτιρίου, η αδειοδότηση πρέπει να ολοκληρώνεται εντός τριάντα (30) ημερών.

3. Η αδειοδότηση καταστήματος θα πρέπει να γίνεται μόνο από δύο (2) υπηρεσίες: Μία υπηρεσία υγειονομικού ενδιαφέροντος και από το Υπουργείο Οικονομικών.

4. Ο έλεγχος καλής λειτουργίας ενός καταστήματος θα πρέπει επίσης να γίνεται μόνο από δύο (2) υπηρεσίες: Υπηρεσία Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και Υπουργείο Οικονομικών.

5. Προτείνεται νέο πλαίσιο αδειοδότησης για τα καταστήματα του κλάδου: Λόγω πολλών κατηγοριών προϊόντων και λόγω της εξέλιξης του κλάδου, προτείνεται ένα μεικτό μοντέλο καταστήματος, μία λύση σαν αυτή που εφαρμόζεται στα super market.

6. Εξάλειψη της πολυνομίας και της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών, που δημιουργούν συνθήκες μη νομιμότητας.

7. Το ποσοστό που αποδίδουν οι επιχειρήσεις του κλάδου στους δήμους, το γνωστό 0,5%, να αφορά αποκλειστικά το αντικείμενο για το οποίο ο δήμος αδειοδοτεί το κατάστημα, δηλαδή τα τραπεζοκαθίσματα. Αρνούμαστε να δίνουμε στον δήμο ποσοστό στο γάλα, το ψωμί και το γλυκό.

8. Ζητούμε να σταματήσει το «πλιάτσικο» με τα πολλά πρόστιμα από τις πολλές διαφορετικές υπηρεσίες που ελέγχουν τα καταστήματά μας.

9. Το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να είναι υποχρεωμένο εντός 48 ωρών να πιστοποιήσει την ταμειακή μηχανή του καταστήματος και την έναρξη της λειτουργίας του.

10. Κατάργηση των δεσμεύσεων για καταστήματα που έχουν εργαστήρια, οι οποίες αφορούν το ύψος του καταστήματος, τα τ.μ. και τις αποθήκες αλεύρων. Το μόνο κριτήριο αδειοδότησης πρέπει να είναι οι υγειονομικές προδιαγραφές.

11. Τα καταστήματα που έχουν εργαστήριο δεν πρέπει να διαχωρίζονται βάσει εξοπλισμού ή βάσει του αν έχουν ή δεν έχουν ζυμωτήριο ή μίξερ ή άλλο μηχάνημα.

bakery-eepaz

Β. ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

12. Οριστική ρύθμιση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε 6 ημέρες/εβδομάδα κατόπιν συμφωνίας εργοδότη-εργαζομένου.

13. Συμφωνούμε με την αύξηση του βασικού μισθού αλλά αυτή πρέπει να συνδυαστεί με μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

14. Διευκόλυνση της εισαγωγής εργαζομένων από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής για την κάλυψη των πολλών κενών θέσεων εργασίας στον κλάδο.

15. Μείωση των προστίμων.

Γ. ΔΙΑΦΟΡΑ

16. Πρέπει ο κλάδος να απαλλαγεί από τα «τρικ» με τους ΚΑΔ, που αποκλείουν μεγάλες ομάδες επιχειρήσεων από τα εκάστοτε μέτρα στήριξης.

17. Τα δικαστήρια κάνουν αλόγιστες εξώσεις και πάντα οι ενοικιαστές χάνουν το δίκιο τους, γιατί η κατεύθυνσή τους είναι η προστασία της περιουσίας των ιδιοκτητών.

Δ. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

18. Ζητούμε από τα συναρμόδια υπουργεία ρύθμιση που να αφορά το κόστος ενέργειας, και συγκεκριμένα μία απόφαση με την οποία να κηρυχθεί προστατευόμενη εργασία η εργασία του αρτοζαχαροπλαστείου.

19. Κατάργηση του ειδικού τέλους για τα πλαστικά μιας χρήσης.

20. Καλύτερη συνεργασία για τη διαμόρφωση και εφαρμογή πολιτικών με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος (διαχείριση αποβλήτων, ανακύκλωση, μείωση πλαστικών μιας χρήσης κλπ.).